Ultra-prerađena hrana izazvala je zabrinutost među stručnjacima zbog potencijalnog uticaja na ljudsko zdravlje, a sada naučnici upozoravaju da bi mogla uticati i na način na koji se razvijaju naša tela, posebno vilica.

Kakve veze ima ishrana sa razvojem naše vilice?

Nekoliko studija zasnovanih na merenjima lobanja pojedinaca iz različitih populacija otkrilo je da je oblik ljudske vilice povezan sa ishranom.

Populacije koje se oslanjaju na poljoprivredu imaju drugačije oblikovane, obično manje vilice od lovaca. Stručnjaci su otkrili i da su vilice dece bile slične pre nego što su bila dovoljno stara da žvaću.

Istraživači su čak pronašli razlike u veličini i obliku vilica ljudi koji su živeli pre i posle industrijalizacije, vremena kada su ljudi počeli više da se oslanjaju na prerađenu hranu.

Dok su zubi takođe postali manji tokom vremena, stručnjaci kažu da se veličina vilice smanjila u većoj meri. Naučnici kažu da bi to moglo objasniti zašto mnogi ljudi danas imaju prenatrpane zube, krive zube ili neusklađen ugriz.

Pomak ka manjim vilicama povezan je i sa promenama u načinu na koji govorimo.

Ove veze se još istražuju. Međutim, jedna teorija je da jedenje tvrde, žvakaće hrane poput sirovog povrća i mesa zahteva jaču silu ugriza, pri čemu istraživanja na životinjama pokazuju da snažnije žvakanje stimuliše rast vilice.

Kakva je veza sa ultra-prerađenim namernicama?

Ultra-prerađene namernice su često veoma mekane, a neki stručnjaci upozoravaju da bi to moglo doprineti razvoju manjih vilica kod dece.

Najnovija polemika izgleda da je nastala kao odgovor na pilot-studiju objavljenu prošle godine od strane tima u Španiji. Ova studija uključivala je istraživače koji su proučavali ishranu 25 dece uzrasta od tri do pet godina i analizirali podatke zajedno sa merenjima njihovih zuba i lobanja.

Među rezultatima, tim je otkrio da deca čija je ishrana uglavnom sastavljena od tečnosti i/ili polučvrste hrane imaju manje razmake između donjih zuba nego ona koja su uglavnom imala čvrstu ishranu. Ovi razmaci se popunjavaju kada izrastu stalni zubi.

Međutim, studija je bila mala, nije uzela u obzir da li je hrana prerađena, nije pratila decu da bi se videlo raspored njihovih stalnih zuba i ne može dokazati uzročno-posledičnu vezu.

Prof. Tim Spector, najpoznatiji po svom radu na zdravlju creva, rekao je za Telegraf: „Najjača trenutna teorija o tome zašto vilice tako brzo postaju manje jeste da hranimo našu decu dečjom hranom tokom celog njihovog života – tako da oni jednostavno ne razvijaju mišiće vilice ili veličinu vilice, i nisu zaista prilagođeni za žvakanje.

„Ovo je samo još jedan znak kako su zapadne zemlje poput Velike Britanije i SAD-a podlegle ovom talasu meke, ultra-prerađene hrane koja je sada glavna ishrana dece, od kojih mnoga nikada zapravo ne jedu tvrdu, pravu hranu.“

Šta drugi kažu?

Dr Hayley Llandro, direktorka za eksterne odnose Britanskog ortodontskog društva, rekla je da su promene u razvoju vilice kroz ishranu moguće, ali da su se verovatno dogodile tokom mnogo godina evolucije. „Postoje ne samo faktori iz okruženja u razvoju skeleta i zuba – genetika takođe igra značajnu ulogu. Nažalost, jednostavno jedenje više hrane koja zahteva žvakanje neće prevazići naše postojeće genetske tendencije“, rekla je ona.

Ali Llandro je dodala da bi ograničavanje konzumacije ultra-prerađene hrane moglo biti korisno, jer su često bogate šećerom i mogu dovesti do propadanja zuba.

Ona je dodala i da postoji tekuća debata o tome da li je pomak u obliku vilice evolutivna promena ili jednostavno odgovor na promenu u okolini.

„Moguće je da je mala veličina zuba više evolutivna, više genetska, ali čini se da je mala veličina vilice više povezana sa našim okruženjem, što je hrana.

Šta je sa TikTok trendom „mewing“?

Ideja da se oblik lica može dramatično promeniti nizom vežbi dovela je do brojnih videozapisa na društvenim mrežama, i nazvana je „mewing“ po kontroverznim britanskim ortodontima John Mewi njegovom sinu Mike Mew,  koji su osmislili ovaj pristup.

@allyoucanface How to do #mewing 👇🏼 ✅ Tongue Position: Rest the entire tongue against the roof of the mouth. ✅ Mouth Closure: Keep lips gently closed, breathing through the nose. ✅Jaw Alignment: Maintain a natural jaw position with teeth slightly apart. ✅ Consistency: Practice regularly for gradual improvement. #allyoucanface #mewingtutorial #faceyoga #doublechin #jawline ♬ Again – Roger Sanchez

Britansko ortodontsko društvo reklo je da „želi da podseti javnost da ne postoji naučni dokaz koji sugeriše da pacijenti mogu promeniti oblik svog lica ili poboljšati svoju inteligenciju žvakanjem ili držanjem zuba i jezika u zatvorenom položaju ili bilo kojim oblikom pokreta lica“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.