U novom izveštaju SZO, navodi se da moćne industrije uzrokuju loše zdravlje i uranjenu smrt, uz pomoć „obmanjujućeg“ marketinga i mešajući se u napore vlada da spreče smrtonosne bolesti poput raka, srčanih oboljenja i dijabetesa, prenosi Gardijan.
Ovaj izveštaj procenjuje da su duvan, fosilna goriva, više puta prerađena hrana i alkohol odgovorni za više od 7.400 smrti svakog dana širom 53 države Evrope. Sveukupno, ove četiri industrije uzrokuju procenjenih 2,7 miliona smrtnih slučajeva godišnje u Evropi, što je oko četvrtina (24,5%) ukupne smrtnosti.
SZO navodi da mali broj transnacionalnih korporacija ima značajnu moć nad političkim i pravnim kontekstima u kojima posluju i ometaju regulative od javnog interesa koje bi mogle da utiču na njihove profitne marže.
“Taktike industrije uključuju eksploataciju ranjivih ljudi kroz ciljne marketinške strategije, obmanjivanje potrošača i lažno predstavljanje koristi svojih proizvoda ili njihove ekološke prihvatljivosti”, kaže regionalni direktor SZO za Evropu dr Hans Henri P. Kluge.
Taktike koje koriste „velike komercijalne industrije“ podrivaju mere za smanjenje pušenja, konzumacije alkohola i gojaznosti, koje su najveći uzroci lošeg zdravlja, koje se može prevenirati.
Ovi podaci dolaze nakon istraživanja iz 2023. godine u kom se utvrdilo da alkohol, duvan, prerađena hrana i pića, i fosilna goriva uzrokuju 19 miliona smrtnih slučajeva godišnje na globalnom nivou, što je 34 odsto svih smrti.
Analiza SZO pokazuje da su sve evropske zemlje daleko od ispunjenja ciljeva održivog razvoja UN koji uključuju zaustavljanje porasta gojaznosti ili smanjenje pušenja među osobama starijim od 15 godina za 30 odsto. Pedeset tri zemlje zajedno konzumiraju više alkohola nego bilo koji drugi region na svetu.
U izveštaju se navodi da je, uprkos zdravstvenim rizicima, samo manjina evropskih zemalja zabranila pušenje na javnim mestima, dok napori da se štetni proizvodi učine manje privlačnim kroz neutralna pakovanja, oporezivanje alkohola i označavanje hrane takođe nisu našli široku primenu.
„Sa izuzetkom zakona o marketingu duvana koji su usvojeni u mnogim zemljama, globalni napori za regulisanje štetnog marketinga su, u najboljem slučaju, bili razočaravajući. Iako pravne mere koje regulišu marketing alkohola i nezdrave hrane postoje u nekoliko zemalja širom evropskog regiona SZO i širom sveta, one su često uske po obimu, fokusirane na određene medije ili okruženja, određene populacione grupe ili na specifične marketinške tehnike, te pružaju nedovoljnu zaštitu”, zaključuje se u izveštaju.
SZO procenjuje da duvan uzrokuje više od milion smrtnih slučajeva godišnje, što je 10 odsto svih smrti u Evropi. Gotovo 600.000 smrti godišnje uzrokuju fosilna goriva (5 odsto svih smrti), dok alkohol uzrokuje više od 400.000 smrti godišnje. Više od 350.000 ljudi umire svake godine zbog konzumiranja previše prerađenog mesa, zaslađenih pića i masne, slane hrane.
“Predugo smo smatrali da su faktori rizika uglavnom povezani sa individualnim izborima. Moramo da preoblikujemo problem kao sistemski problem, gde politika mora da se suprotstavi ‘hiperpotrošačkim okruženjima’, ograniči marketing i zaustavi mešanje u donošenje politika”, rekao je belgijski zamenik premijera Frank Vandenbrouck prilikom predstavljanja izveštaja.
Izveštaj poziva vlade širom Evrope da uvedu mnogo rigorozniju regulaciju načina na koji se proizvodi štetni po zdravlje reklamiraju, uvedu ograničenja na monopolističke prakse i lobiranje, i osiguraju da trgovinski sporazumi i ekonomski zakoni daju prioritet javnom zdravlju.
Svetski fond za istraživanje raka pozvao je ljude da češće praktikuju vegetarijansku ishranu i ograniče konzumaciju alkohola kako bi smanjili rizik od obolevanja od raka.
„Naši dokazi pokazuju da je jedenje raznovrsnih namirnica biljnog porekla, kao i integralnih žitarica, voća i mahunarki, i ograničavanje konzumacije alkohola, efikasan način za smanjenje rizika od raka”, rekla je menadžerka za politiku i javne poslove u Svetskom fondu za istraživanje raka Kendra Čou.
Predavač javnog zdravlja i nutricionizma na Univerzitetu Kraljica Meri u Londonu i vođa kampanje u organizaciji „Akcija za šećer“ dr Kavter Hašem, izjavila je da bi sledeća vlada Ujedinjenog Kraljevstva, nakon opštih izbora 4. jula, trebalo da primora proizvođače hrane i pića da reformulišu svoje proizvode.
Na studiju se osvrnoula i direktorka za bezbednost hrane, istraživanja i inovacije u “FoodDrinkEurope” Rebeka Fernandez.
„Povezivanje konzumacije prerađene hrane sa industrijama duvana i fosilnih goriva je neodgovorno i krajnje obmanjujuće. Svi mi trebamo hranu – i svima nama potrebna je prerađena hraau. Nažalost, izveštaj SZO ne priznaje da ne postoji dogovorena definicija šta su to ultraprocesuirane namirnice, a kamoli njihov uticaj na zdravlje”, rekla je ona.
Generalni direktor spiritsEurope Ulrih Adam, koji predstavlja industriju alkoholnih pića u Evropi, takođe je doveo u pitanje metodologiju SZO, tvrdeći da ona „podriva“ njenu kredibilnost.
„Iako ima još mnogo posla u borbi protiv štetne upotrebe alkohola u Evropi, konzumacija alkohola je pala za 10 odsto od 2010. godine, a smrtni slučajevi povezani s alkoholom pali su za više od 30 procenata u istom periodu”, dodao je.
Oglasila se i generalna direktorka „Tobacco Europe“ Natali Darge.
„Tobacco Europe i njegovi članovi posvećeni su smanjenju zdravstvenog uticaja pušenja u Evropi ulaganjem u inovativne i potencijalno manje štetne nove proizvode od duvana i nikotina kako bi podržali odrasle pušače koji razmišljaju o promeni svojih potrošačkih navika. Ovo je jedinstvena prilika da se ograniči šteta povezana s pušenjem i doprinese ciljevima plana Evrope za borbu protiv raka”, izjavila je ona.