Povratak uobičajenim tokovima života počinje od danas i otvara brojna pitanja. Koronavirus je i dalje u cirkulaciji, zato i dalje postoji potreba za adekvatnom zaštitom i socijalnom distancom.
Iako od danas neki počinju sa radom, kafići i restorani i dalje ostaju zatvoreni. Njihovo ponovno otvaranje bi trebalo da se dogodi između 3. i 10. maja, uz mere distanciranja.
Govoreći o skorom otvaranju ugostiteljskim objektima, imunolog Srđa Janković je ukazao da je neophodno „odgovorno otvaranje“.
To znači da je potrebno da u njima boravi ograničen broj ljudi u odnosu na broj kvadrata i distanca od dva metra.
Sve dok postoji rizik od zaraze, zaštitne mere – poput maski i rukavica – treba da postoje, rekao je Janković indirektno odgovarajući na pitanje da li bi trebalo da konobari nose maske kad se kafići otvore, preneo je RTS.
KORONAVIRUS:
„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane
RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi
ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?
NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:
Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa
Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)
Izbegavajte rukovanje i ljubljenje
Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati
Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?
Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?
Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus…