
Jednostavan za pripremu i bez pečenja, ovaj tart je moderno izdanje klasičnog Švarcvald kolača. Recept je rezultat ideje koja mi se motala po glavi – spoj čokolade, višanja i laganih tekstura. Hrskava podloga, osvežavajući voćni nadev i dva sloja kremastog ganaža čine ovu poslasticu pravim užitkom.
PODLOGA:
- 200g mlevene plazme
- 100g putera
- 100ml mleka
- 4-5 kašika kakao praha (za čokoladnu koru, u toj varijanti mozda ce vam zatrebati jos malo mleka)
VOCNI NADEV:
- 250g smrznutih višanja
- 3 kašike šećera
- pola kesice želatina
BELI GANAŽ:
- 200g bele čokolade
- 100ml slatke pavlake
CRNI GANAŽ
- 100g čokolade za kuvanje
- 50ml slatke pavlake
Za ukrašavanje – šlag, rendana čokolada i nekoliko višnji
POSTUPAK
- Kalup koji sam ja koristila je prečnika 16cm i ima odvojive ivice, ako nemate takav kalup, stavite providnu foliju kako bi kasnije mogli da izvadite tart
- Umešate sastojke za podlogu pa rasporedite tako da dno i ivice budu do 1cm debljine
- Zatim skuvajte voće i mešajte sve dok ne ispari voda, primetićete da je gotovo kad krenu veliki balončići da se formiraju, tada dodajte želatin direktno (ne morate ga prethodno stavljati u vodu) i mešajte
- Premažite podlogu. Stavite 10-15 min u zamrzivač
- Otopite čokolade sa pavlakom, ali vodite računa da ne budu previše tople, dakle malo po malo topite u mikrotalasnoj ili na pari i mesajte dok se sastojci ne spoje
- Prvo rasporedite beli ganaž, ostavite da se stegne 10-15 u zamrzivaču, a zatim preko njega i crni ganaž. Izrendajte čokoladu, stavite nekoliko pufni šlaga i dodajte višnju za kraj
Prohladite jos nekih sat-dva vremena u frizideru i izvadite iz kalupa nakon toga
Tagovi