Jedan od najpoznatijih domaćih food influensera i autor knjige „Zdravkove poslastice“ za Nedeljnikove čitaoce je izdvojio svoj recept za jednu nesvakidašnju tortu.
SASTOJCI
Za palačinke
- 150g brašna bezglutenskog miksa
- 150g integralnog speltinog brašna
- 3 kašike kafe
- 1 kašika kakaoa
- prstohvat soli
- 250ml biljnog mleka
- 250ml kisele vode
- 5 jaja
- 100ml kafe
- 3 kašike kokosovog šećera
- 6 kašika maslinovog ulja
Za fil
- kokosova krema iz konzerve kokosovog mleka (stavite konzervu u frižider dok se ne stegne krema pa nju izvadite)
- 200g indijskih oraha potopljenih u vodu makar 4 sata
- 50ml biljnog mleka
- 70g istopljenog kokosovog ulja
- 100g meda/javorovog sirupa
- kašičica vanila ekstrakta
- kašika limunovog soka
PRIPREMA
- Umutiti žicom vlažne sastojke a zatim kroz cedaljku prosejati suve sastojke, brašna, kafu, kakao i zamesiti palačinke pa ih pržiti. Smesa je dovoljna za 12-15ak palačinaka
- U blender ubaciti kokosovu kremu, indijske orahe, biljno mleko, med, ulje, limunov sok i vanilu pa sve izblendirati dok se ne dobije fil
- Fil će biti tečan, ubaciti ga u frižider na par sati da se dobro stegne
- Krajeve palačinki izrezati, najbolje staviti tanjir preko pa odseći krajeve. Zatim redjati palačinak pa preko premazati fil koji se sad već stegao u frižideru a zatim opet palačinak pa opet fil i sve tako dok ne potrošite fili i palačinke. Na kraju torta treba da bude premazana fiulom po kome se posipa kakao
- Ostaviti u frižider na par sati da se torta stegne.