
„Ušli smo u drugu polovinu zime, a jelovnik vam se često čini jednoličnim, monotonim, sa stalnim klasičnim zimskim jelima. A često i skupim. U naš jelovnik za 14 dana nastojali smo da unesemo više raznolikosti, udružene sa skromnim cenama sirovinama. Možda će vam pomoći u vašem čestom pitanju šta da kuvam sutra.“
Ovako počinje članak u kojem jugoslovenski časopis „Praktična žena“ iz februara 1957. godine, daje ženama savete šta da kuvaju, s obzirom na to da je zima na izmaku, a zimnica skoro pa potrošena.
Kustoskinja Muzeja Jugoslavije Ana Panić, specijalno za NCooking otvorila je muzejsku „kulinarsku“ arhivu, zajedno sa njom smo prelistali stare časopise o kuvanju i domaćinstvu i ovo je prvi od tekstova u kojim ćemo vam otkriti o čemu smo sve razgovarali.
Simbolično, pošto je februar, ona nam čita nekoliko preporuka sa ovog jugoslovenskog menija. Među njima su paradajz čorba, goveđa supa, kuvana govedina sa sosom od rena, bela čorba od mirođije, valjušci od krompira, uštipci, papazjanija, musaka od krompira, krompir u pikantnom sosu, gibanica sa jabukama, makaroni sa mesom, pasulj, supa od zaprške sa suvim hlebom, gulaš od suvih pečuraka sa pire krompirom.
Ono što je primetno, dosta jela bazirano je na krompiru, mesa gotovo i da nema, ono nije činilo svakodnevnu ishranu. Takođe, kroz jelovnik je prožeto voće i povrće kog u tom trenutku ima na pijacama. A mi smo za vas izdvojili neke od ovih recepata.
Bela čorba od mirođije
Zagrejte kašiku masti (ili ulja) i na njoj propržite sitno seckani manji crni luk. Dodajte dve kašike brašna. Promešajte dva, tri puta, pa dodati i sitno seckanu vezu sveže mirođije. Naliti sa malo hladne vode, promešati, a onda doliti i litar tople vode. Posoliti po ukusu i kuvati 15-ak minuta. Kada je čorba gotova, sklonite je sa štednjaka i začiniti umućenim žumancetom sa dve kašike kisele pavlake. Poslužite sa sirćetom ili sokom od limuna.
Papazjanija
Na masti ili ulju pržite dve veće glavice crnog luka. Dodajte oko 500 gr seckane junetine. Kada meso dobije drugačiju boju, dodajte sitno seckanu šargarepu i celer. Ostavite da se dinsta 15-ak minuta, dolijte vodu i ostavite da se krčka narednih sat vremena. Zatim dodajte sitno seckanu boraniju, papriku, mladi luk i beli luk. Dolijte još tečnosti. 20-ak minuta pred kraj dodajte i seckani karfiol. Začinite po ukusu solju i biberom. U činiji pomešajte malo brašna, aleve paprike i kutlaču sosa iz šerpe, sve vratite u šerpu i ostavite da se kuva još 10-ak minuta.
Valjušci od krompira (šupfnudle)
Oljuštite kilogram krompira i obarite ga u slanoj vodi. Kada postane mekan, ocedite vodu pa ga dobro izgnječite. Dok je još topao dodajte kašiku margarina i dobro umešajte. Ostavite da se malo ohladi. U krompir dodajte tri jajeta i dobro izmešajte. Postepeno dodajte 700 gr brašna i mešajte dok se testo ne izjednači. Zamesite testo, uz dodavanje brašna, tako da se ne lepi za prste. Na radnu površinu posutu brašnom podelite testo na nekoliko komada i od svakog napravite manji valjak, koji onda sečete na komadiće duge oko 5 cm. Kada voda sa malo soli proključa, ubacujte šupfnudle i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu. Ako se zalepe za dno šerpe odvojite ih varjačom. Dobro zagrejte ulje, pa dodajte prezle i pržite ih dok ne potamne. Ako pravite slatke šupfnudle tu dodajte šećer ili cimet. Oceđene valjušce uvaljate u prezle sa svih strana, stavite u činiju i pospite preostalim prezlama.
Uštipci
Načinite obično testo za hleb od belog brašna. Kad testo dovoljno naraste, odvajajte kašikom i pržite u vreloj masti, pa ispržene, pre iznošenja na sto umočite u sok od slatkoga.
Kiflice od sala
U pola šolje mlakog mleka razmutite polovinu kvasca, kašiku šećera i kašičicu soli. Ostaviti na toplom dok se digne pena. Izgnječiti podignuti kvasac, 250 gr samlevenog sala, drugu polovinu šolje mlakog mleka, kašiku šećera, vanilin šećer, jaje i kašičicu limunove kore. Onda postepeno dodati pola kg mekog brašna i zamesite glatko testo. Testo ostavite pola sata da odmori, pa ga podelite na 6-8 loptica. Svaku od njih razvucite glatko i tanko, pa iseći na trougliće. Na svaki stavite malo džema i umotati u kiflice. Peći ih u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta. Dovoljno je da blago porumene.