
Sigurno vam se u toku posta ponekad prijelo nešto slatko, ukusno, ali i posno. Pronašli smo 5 recepta za preukusne posne kolače.
posne vanilice
Sastojci
Za testo:
250 g posnog margarina ili biljnog ulja po izboru
100 g šećera u prahu
1 vanilin-šećer
1 kašičica ekstrakta vanile
100 ml biljnog napitka po ukusu
400 g brašna
Za fil:
200 g mlevenih oraha
100 g šećera u prahu
1 kašičica ekstrakta vanile
3 kašike biljnog napitka
Za posipanje:
šećer u prahu
Priprema
Uključite rernu da se greje, na 180 stepeni.
Za testo:
- Mikserom umutite posni margarin sa šećerom u prahu dok ne dobijete svetlu i kremastu smesu.
- U smesu dodajte vanilin-šećer, ekstrakt vanile i biljni napitak, pa sve dobro sjedinite.
- U smesu postepeno dodajite brašno dok mesite testo kako biste dobili glatku smesu koja se ne lepi za ruke.
- Testo oblikujte u loptu, uvijte ga providnom folijom i ostavite u frižideru 30 minuta.
Za fil:
- U činiju promešajte mlevene orahe, šećer u prahu, ekstrakt vanile i dovoljno napitka da dobijete kompaktnu smesu koja se lako razmazuje.
- Razvucite testo i modlicom za kolače, ili čašicom za rakiju vadite krugove.
- Na sredini kruga stavite malu količinu fila, pa preklopite drugim krugom od testa.
- Poređajte vanilice u pleh na pek papir i pecite ih oko 15-20 minuta, dok ne dobiju lepu zlatnu boju.
- Kada se vanilice ispeku, izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade.
- Kad su potpuno hladne, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Ovaj recept možeš pronaći na ovom linku.
Posni čupavci
Sastojci
30 kaš(supenih) brašna
20 kaš(supenih) šećera
25 kaš ulja
35 kaš vode
1,1/2 prašak za pecivo
200gr kokosa
50gr kakao
50gr posne čokolade
1dl vode
200gr margarina
150gr šećera
Priprema
1. izmešajte brašno i prašak za pecivo, dodati 20 kaš šećera, 25 kašika ulja i 35 kaš vode(ulje i vodu sastavite pa onda dodajte brašnu).umutiti sa mikserom u sipati u podmazan pleh, peći na 180c 15-20 minuta.(proveriti čačkalicom kada je pečeno, kao i sve ostale biskvite),treba da blago porumeni.
2. u šerpici zagrejavati mešavinu kakao praha i šećera razmućena u 1 dl vode, kada se to lepo istopi dodati čokoladu i margarin i mešati da se izjednači masa.
3. biskvit seći kada se ohladi na kockice i umakati u mlaku glazuru, zatim uvaljati u kokos.
Ovaj recept možeš pronaći na ovom linku.
Posne snikers štanglice
Evo recepta za još jedan posni slatki desert koji osim dece obožavaju i odrasli – posne Snickers štanglice, jednostavne za pripremu, a izuzetno ukusne.
Sastojci
Za koru:
200 g urmi (prethodno ih držite potopljene u vodi oko 15 minuta)
150 g orašastih plodova po izboru (npr. indijskih oraha, kikirikija)
2 kašike kikiriki putera
2 kašike kokosovog ulja
prstohvat soli
Za karamel-sos:
200 g urmi (potopljenih u vodi oko 15 minuta)
2 kašike kikiriki putera
2 kašike kokosovog ulja
prstohvat soli
Za preliv od čokolade:
150 g posne čokolade za kuvanje
2 kašike kokosovog ulja
Priprema:
Korak 1: priprema kore
Procedite urme i stavite ih u blender zajedno sa orašastim plodovima, kikiriki puterom, kokosovim uljem i prstohvatom soli.
Blendajte dok ne dobijete kompaktnu smesu.
Rasporedite smesu u pleh obložen papirom za pečenje i poravnajte je.
Stavite u zamrzivač dok pripremate karamel-sos.
Korak 2: priprema karamel-sosa
Procedite urme i stavite ih u blender zajedno sa kikiriki puterom, kokosovim uljem i prstohvatom soli.
Blendajte dok ne dobijete glatku i kremastu smesu.
Rasporedite karamel-sos preko kore u plehu.
Stavite nazad u zamrzivač dok pripremate preliv od čokolade.
Korak 3: priprema preliva od čokolade
Otopite posnu čokoladu za kuvanje zajedno sa kokosovim uljem, koristeći mikrotalasnu ili vatru srednje jačine.
Korak 4 je završna obrada:
Izvadite pleh iz zamrzivača i nanesite preliv od čokolade preko karamel-sosa i vratite u zamrzivač na nekoliko sati (ili dok se kolač potpuno ne stegne).
Pre nego što poslužite, izvadite iz zamrzivača i ostavite neko vreme da se malo omekša pre sečenja.
Isecite na štanglice i poslužite.
Ovaj recept možeš pronaći na ovom linku.
Bounty čokoladice
Sastojci
Bounty
1 dl biljne slatke pavlake
250 g margarina sa aromom slatke pavlake
300 g šećera
250 g kokosa
Čoko-preliv
150 g tamne čokolade
80 g margarina
Priprema
1. Šećer, margarin i slatku pavlaku, otopiti na srednjoj temperaturi, a onda povećati temperaturu, da provri.
2. Kada provri, dodati 250 g kokosa i sve sjediniti.
3. Manjem plehu obložiti dno papirom za pečenje, i izliti smesu.
4. Staviti u frižider da se stegne 2 h.
5. Dasku za sečenje ili tacnu obližiti papirom, ( kako se ne bi lepilo ). Nožem odvojiti ivice kolača od pleha, pa prevrnuti ga na tacnu, i skinuti papir sa kolača.
6. Seći kolač, kao minjone ili čokoladice, i vratiti ih u frižider, dok se sprema glazura.
7. Čokoladice ili minjone preliti čokoladom i ostaviti da se stegnu.
Ovaj recept možeš pronaći ovde.
Posni kolač na vodi
Posni kolač napravljen sa kompotom od jabuka i krušaka i pekmezom od šljiva. Što se tiče kompota možete bilo koji da uzmete, koji volite, a takodje i pekmez. Ukoliko nemate kompot uvek možete sa skuvate 2 – 3 jabuke, koliko bi stalo u jednu teglu u 400 ml vode i šećera po ukusu i ohladite. Kolač je sočan i baš ukusan.
Sastojci:
1 tegla kompota od jabuka i krušaka, ili mešanog
1 čaša od 300 ml šećera
2 čaše od 300 ml brašna
1 kašičica sode bikarbone
2 kašike kakaa
nekoliko kašika pekmeza od šljiva ( ili po želji )
Priprema:
Sameljite, izblendirajte voće. NJega ima otprilike malo više nego ta čaša od 300 pre mlevenja.
Stavite u veću posudu. Sok od kompota sipajte u čašu i odmerite koliko ima, otprilike 300 ml soka, a potrebno vam je 450. Dodajte vodu do 450 ml.
Sada dodajte šećer, brašno, kakao, sodu bikarbonu i sve dobro izmešajte da nema grudvica.
Zagrejte rernu na 180 stepeni. U pleh 33 x 23cm stavite papir za pečenje, i sipajte pola smese za kolač.
Pecite 20 minuta. Izvadite, premažite pekmezom od šljiva ili koji ste odabrali i preko sipajte svuda po malo, smese za kolač dok ne utrošite, a onda razvucite polako gde fali i vratite da se kolač beče još 25 minuta.
Neko smatra da orasi mogu da se koriste za post na vodi, a neko ne. Mi imamo još jedan posni kolač na vodi ali sa orasima i možete da pogledati ukoliko pripadate prvog grupi.
Da biste napravili ovaj posni kolač na vodi ne morate da stavljate pekmez. Celu smesu možete samo da istresete i pečete. Po želji da pospete šećerom u prahu kada je pečen.
Ovaj recept možete pronaći na ovom linku.
Iskra Telesković
М.
Znači i Nedeljnik je promenio ime Uskrsu? E, mašala! Imate onlajn pretragu Narodne biblioteke Srbije, u njoj npr. dnevni list Vreme, pa ako u izdanjima od pre 100 godina naiđete na nekakav praznik "Vaskrs", javite.