Sigurno vam se u toku posta ponekad prijelo nešto slatko, ukusno, ali i posno. Pronašli smo 5 recepta za preukusne posne kolače.

posne vanilice

Sastojci

Za testo:

250 g posnog margarina ili biljnog ulja po izboru

100 g šećera u prahu

1 vanilin-šećer

1 kašičica ekstrakta vanile

100 ml biljnog napitka po ukusu

400 g brašna

Za fil:

200 g mlevenih oraha

100 g šećera u prahu

1 kašičica ekstrakta vanile

3 kašike biljnog napitka

Za posipanje:

šećer u prahu

Priprema

Uključite rernu da se greje, na 180 stepeni.

Za testo:

  1. Mikserom umutite posni margarin sa šećerom u prahu dok ne dobijete svetlu i kremastu smesu.
  2. U smesu dodajte vanilin-šećer, ekstrakt vanile i biljni napitak, pa sve dobro sjedinite.
  3. U smesu postepeno dodajite brašno dok mesite testo kako biste dobili glatku smesu koja se ne lepi za ruke.
  4. Testo oblikujte u loptu, uvijte ga providnom folijom i ostavite u frižideru 30 minuta.

Za fil:

  1. U činiju promešajte mlevene orahe, šećer u prahu, ekstrakt vanile i dovoljno napitka da dobijete kompaktnu smesu koja se lako razmazuje.
  2. Razvucite testo i modlicom za kolače, ili čašicom za rakiju vadite krugove.
  3. Na sredini kruga stavite malu količinu fila, pa preklopite drugim krugom od testa.
  4. Poređajte vanilice u pleh na pek papir i pecite ih oko 15-20 minuta, dok ne dobiju lepu zlatnu boju.
  5. Kada se vanilice ispeku, izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade.
  6. Kad su potpuno hladne, pospite šećerom u prahu i poslužite.

Ovaj recept možeš pronaći na ovom linku.

Posni čupavci

Sastojci

30 kaš(supenih) brašna

20 kaš(supenih) šećera

25 kaš ulja

35 kaš vode

1,1/2 prašak za pecivo

200gr kokosa

50gr kakao

50gr posne čokolade

1dl vode

200gr margarina

150gr šećera

Priprema

1. izmešajte brašno i prašak za pecivo, dodati 20 kaš šećera, 25 kašika ulja i 35 kaš vode(ulje i vodu sastavite pa onda dodajte brašnu).umutiti sa mikserom u sipati u podmazan pleh, peći na 180c 15-20 minuta.(proveriti čačkalicom kada je pečeno, kao i sve ostale biskvite),treba da blago porumeni.

2. u šerpici zagrejavati mešavinu kakao praha i šećera razmućena u 1 dl vode, kada se to lepo istopi dodati čokoladu i margarin i mešati da se izjednači masa.

3. biskvit seći kada se ohladi na kockice i umakati u mlaku glazuru, zatim uvaljati u kokos.

Ovaj recept možeš pronaći na ovom linku.

Posne snikers štanglice

Evo recepta za još jedan posni slatki desert koji osim dece obožavaju i odrasli – posne Snickers štanglice, jednostavne za pripremu, a izuzetno ukusne.

Sastojci

Za koru:

200 g urmi (prethodno ih držite potopljene u vodi oko 15 minuta)

150 g orašastih plodova po izboru (npr. indijskih oraha, kikirikija)

2 kašike kikiriki putera

2 kašike  kokosovog ulja

prstohvat soli

Za karamel-sos:

200 g urmi (potopljenih u vodi oko 15 minuta)

2 kašike kikiriki putera

2 kašike kokosovog ulja

prstohvat soli

Za preliv od čokolade:

150 g posne čokolade za kuvanje

2 kašike kokosovog ulja

Priprema:

Korak 1: priprema kore

Procedite urme i stavite ih u blender zajedno sa orašastim plodovima, kikiriki puterom, kokosovim uljem i prstohvatom soli.

Blendajte dok ne dobijete kompaktnu smesu.

Rasporedite smesu u pleh obložen papirom za pečenje i poravnajte je.

Stavite u zamrzivač dok pripremate karamel-sos.

Korak 2: priprema karamel-sosa

Procedite urme i stavite ih u blender zajedno sa kikiriki puterom, kokosovim uljem i prstohvatom soli.

Blendajte dok ne dobijete glatku i kremastu smesu.

Rasporedite karamel-sos preko kore u plehu.

Stavite nazad u zamrzivač dok pripremate preliv od čokolade.

Korak 3: priprema preliva od čokolade

Otopite posnu čokoladu za kuvanje zajedno sa kokosovim uljem, koristeći mikrotalasnu ili vatru srednje jačine.

Korak 4 je završna obrada:

Izvadite pleh iz zamrzivača i nanesite preliv od čokolade preko karamel-sosa i vratite u zamrzivač na nekoliko sati (ili dok se kolač potpuno ne stegne).

Pre nego što poslužite, izvadite iz zamrzivača i ostavite neko vreme da se malo omekša pre sečenja.

Isecite na štanglice i poslužite.

Ovaj recept možeš pronaći na ovom linku.

Bounty čokoladice

Sastojci

Bounty

1 dl biljne slatke pavlake

250 g margarina sa aromom slatke pavlake

300 g šećera

250 g kokosa

Čoko-preliv

150 g tamne čokolade

80 g margarina

Priprema

1. Šećer, margarin i slatku pavlaku, otopiti na srednjoj temperaturi, a onda povećati temperaturu, da provri.

2. Kada provri, dodati 250 g kokosa i sve sjediniti.

3. Manjem plehu obložiti dno papirom za pečenje, i izliti smesu.

4. Staviti u frižider da se stegne 2 h.

5. Dasku za sečenje ili tacnu obližiti papirom, ( kako se ne bi lepilo ). Nožem odvojiti ivice kolača od pleha, pa prevrnuti ga na tacnu, i skinuti papir sa kolača.

6. Seći kolač, kao minjone ili čokoladice, i vratiti ih u frižider, dok se sprema glazura.

7. Čokoladice ili minjone preliti čokoladom i ostaviti da se stegnu.

Ovaj recept možeš pronaći ovde.

Posni kolač na vodi

Posni kolač napravljen sa kompotom od jabuka i krušaka i pekmezom od šljiva. Što se tiče kompota možete bilo koji da uzmete, koji volite, a takodje i pekmez. Ukoliko nemate kompot uvek možete sa skuvate 2 – 3 jabuke, koliko bi stalo u jednu teglu u 400 ml vode i šećera po ukusu i ohladite. Kolač je sočan i baš ukusan.

Sastojci:

1 tegla kompota od jabuka i krušaka, ili mešanog

1 čaša od 300 ml šećera

2 čaše od 300 ml brašna

1 kašičica sode bikarbone

2 kašike kakaa

nekoliko kašika pekmeza od šljiva ( ili po želji )

Priprema:

Sameljite, izblendirajte voće. NJega ima otprilike malo više nego ta čaša od 300 pre mlevenja.

Stavite u veću posudu. Sok od kompota sipajte u čašu i odmerite koliko ima, otprilike 300 ml soka, a potrebno vam je 450. Dodajte vodu do 450 ml.

Sada dodajte šećer, brašno, kakao, sodu bikarbonu i sve dobro izmešajte da nema grudvica.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. U pleh 33 x 23cm stavite papir za pečenje, i sipajte pola smese za kolač.

Pecite 20 minuta. Izvadite, premažite pekmezom od šljiva ili koji ste odabrali i preko sipajte svuda po malo, smese za kolač dok ne utrošite, a onda razvucite polako gde fali i vratite da se kolač beče još 25 minuta.

Neko smatra da orasi mogu da se koriste za post na vodi, a neko ne. Mi imamo još jedan posni kolač na vodi ali sa orasima i možete da pogledati ukoliko pripadate prvog grupi.

Da biste napravili ovaj posni kolač na vodi ne morate da stavljate pekmez. Celu smesu možete samo da istresete i pečete. Po želji da pospete šećerom u prahu kada je pečen.

Ovaj recept možete pronaći na ovom linku.

Iskra Telesković

Komentar(1)

  1. М.
    13. marta 2025. 13:53

    Znači i Nedeljnik je promenio ime Uskrsu? E, mašala! Imate onlajn pretragu Narodne biblioteke Srbije, u njoj npr. dnevni list Vreme, pa ako u izdanjima od pre 100 godina naiđete na nekakav praznik "Vaskrs", javite.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.