Dok su svetla većine evropskih metropola odavno prigušena nakon dočeka gregorijanske Nove godine, Srbija sija nešto duže. Srpska nova godina, ili julijanska Nova godina, dočekuje se na trgovima, u restoranima, i u toplim domovima, u krugu porodice.

Na Trgu republike u Beogradu, u sklopu manifestacije „Beogradska zima“, organizovan je svečani program kojim glavni grad obeležava doček . Za one koji slave kod kuće, trpeza se priprema prema tradicionalnim običajima  – uz vasilice, krofne s novčićem i bogatu gozbu. I dobro ste pročitali, ne vanilice, nego vasilice –  koje su tradicionalna srpska peciva ili kolači koji se pripremaju za julijansku Novu godinu, poznatu i kao Mali Božić. Naziv potiče od Svetog Vasilija Velikog, čiji se praznik slavi istog dana, piše RTS.

Šta je julijanska Nova godina?

Julijanska Nova godina, poznata u različitim delovima Evrope i kao stara, pravoslavna ili julijanska Nova godina, pada između 13. i 14. januara po gregorijanskom kalendaru. Taj datum označava 1. januar prema julijanskom kalendaru, koji je bio u upotrebi pre reforme iz 1582. godine.

Iako se u Srbiji ustalio naziv Srpska nova godina, ovaj praznik nije ekskluzivno naš- obeležava se i u pravoslavnim delovima Rusije, Belorusije, Ukrajine, Jermenije i Gruzije, ali i u pojedinim krajevima Švajcarske i Škotske.

Tačan trenutak kada je ovaj praznik zaživeo među Srbima počinje posle dva svetska rata. Tokom komunističke vlasti, organizovani dočeci u restoranima i na trgovima nisu bili uobičajeni, ali tradicija nije zamrla.

Danas, Srpska pravoslavna crkva ovaj praznik obeležava bogosluženjima i molitvama, dok se u domovima simbolično spaljuju ostaci badnjaka, peku vasilice, i unosi poneki novi predmet kako bi godina donela prosperitet.

Julijanska Nova godina često se naziva i Mali Božić, jer se prepliće sa crkvenim praznicima poput Obrezanja Gospoda Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog. Običaji uključuju pripremu tradicionalnih jela poput glave božićne pečenice, a veruje se da bogata trpeza donosi sreću i napredak.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.