Mnogo se govorilo o opasnostima šećera, posebno onih u zaslađenim pićima i jelima. Šećer uvećava rizik od gojaznosti, bolesti kardiovaskularnog sistema, dijabetesa tipa 2, a na mozak utiče stvaranjem zavisnosti, piše Medicalnewstoday.

Kako bi izbegli šećer, mnogi koriste veštačke zaslađivače bez kalorija. Veštački zaslađivači dodaju sladak ukus bez štetnih efekata, ili se barem tako mislilo. Samo u SAD-u više od 40 posto odraslih i oko četvrtina dece koriste veštačke zaslađivače. Ali, istraživanja su pokazala da podjednako mogu da izazovu nastanak dijabetesa i razvoj gojaznosti, a nova studija utvrdila je i da imaju posledice i po metabolizam. Naime, samo ukus nečeg slatkog može da promeni nivo glukoze u krvi.

Nutricionistkinja M. Janina Pepino na Univerzitetu Ilinois u Čikagu radila je na studiji objavljenoj u magazinu Nutriens, a koja je istraživala kako veštački zaslađivač sukraloza deluje na metabolički odgovor ljudi s umerenom telesnom težinom u odnosu na one koji se bore s gojaznošću.

Kako bi proverili efekte, zamolili su 21 učesnika da urade čuveni OGTT. Kod ljudi s normalnom telesnom težinom konzumacija sukraloze neznatno je podigla nivo insulina tokom prvih sat vremena posle konzumacije, pa se smanjila osetljivost na insulin za 50 posto, tvrde autori studije.

Kod gojaznih ispitanika, nivo insulina posle uzimanja zaslađivača naglo je skočio, upoređujući rezultate s onima nakon što su pili samo destilovanu vodu. „Insulinski odgovor kod ljudi normalne telesne težine bio je približan kad su isprobavali ili progutali sukralozu, ali različit je kod ljudi s prekomernom telesnom težinom. Smatramo da se pojedini učinci sukraloze mogu pojaviti samo kod gojaznih ljudi“, navodi prof. Pepino.

Naučnici ističu da različiti zaslađivači takođe imaju različite hemijske strukture, pa se tako nalazi ove studije mogu odnositi samo na sukralozu. Ali, čulo ukusa za slatko samo po sebi može da se generalizuje. Naime, otkrili su i da samo probanje zaslađivača, bez gutanja, utiče na metabolizam. „U obe grupe ispitanika, dakle i kod onih normalne težine i kod gojaznih, pojavila se redukcija insulinskog odgovora na test tolerancije glukoze kad su samo probali zaslađivač, a pre nego što su popili rastvor glukoze. To nas je iznenadilo i sad planiramo novu studiju“, rekla je prof. Pepino.

Svesni su, kaže, da još ne znaju detaljno kakav je tačno metabolički učinak zaslađivača osim što pruža osećaj slatkog. Zato se sugeriše umereno korišćenje takvih preparata, prenosi 24sata.hr.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.