
Sigurni smo da ne moramo ovo da vam kažemo, ali: u petak je Dan zaljubljenih. Mnogi parovi se pripremaju pripremu složene večere kod kuće, prave najromantičnije menije, ili planiraju da posete barove koji nude kombinaciju koktela uz omiljene filmove na temu ljubavi.
Svakodnevica nas je naučila, da je nekad, posebno na kraju nedelje, u petak, kada se ove godine pada ovaj praznik ljubavnika, lakše spemiti jednostavno… testeninu sa nekim prilogom, odnosno pastu. Zato smo za vas pripremili nekoliko najzanimljivijih kombinacija.
testenina sa puterom, dimljenim sirom i parmezanom
Puter i sir zaljubljeni su jedno u drugo, Ovo je pasta sa malo sastojaka i puno začina.
SASTOJCI:
- jedan pileći file
- malo putera
- taljatele
- 150 gr dimljenog sira
- 150 gr parmezana
- kocka za supu
- crveni luk
- provansa začin
- svež ruzmarin
- svež peršun
- beli luk u prahu
- čili
- biber
- so
PRIPREMA:
- Pileći file u komadu pospite svim suvim začinima. Zagrejte puter u tiganju i na njemu pržite piletinu 20-ak minuta. Pored mesa stavite grančicu ruzmarina i sve vreme piletinu „zalivajte“ puterom.
- Stavite testeninu da se kuva.
- U drugom tiganju pržite na puteru crveni luk sa biberom.
- U džezvi kocku supe pomešajte sa vodom i zagrejte do ključanja, a onda to sipajte u tiganj sa lukom. Posle 15-ak minuta, tu dodajte narendani sir, i s vremena na vreme, dok se on lepo topi, dodajte nekoliko kašika vode u kojoj se pasta kuvala.
- Kada je piletina gotova, u sos sa sirom dodajte pastu i mešajte.
- Servirate prvo testeninu u sosu, a preko nje piletinu isečenu na tračice.
pirinčane nudle sa ljutom svinjetinom i biljem
Ovo jelo vuče korene iz jugozapadne kineske provincije Junan. Brzo se sprema. Recept smo našli na The New York Times-u po receptu jednog kuvara koji drži restoran azijske kuhinje na Menhetnu.
SASTOJCI:
- pirinčane nudle
- dve kašike pirinčanog sirćeta
- kašika soja sosa
- kašika crnog sirćeta
- kašika čili ulja
- kašičica šećera
- kašika repice ili drugog neutralnog ulja
- 400 gr mlevene svinjetine
- kašičica soli
- 2 čena belog luka, sitno sečenog
- komadić đumbira (sitno sečeni)
- 2 mlada luka, beli deo sitno secite, a zeleni ostavite za dekoraciju
- 4 rotkvice
PRIPREMA:
- Veliki lonac vode stavite na ringlu dok ne provri, onda u njemu skuvajte nudle. Ocedite ih pod hladnom vodom dok ne budu hladne na dodir. Stavite ih na stranu.
- Pirinčano sirće, soja sos, crno sirće, čili ulje i šećer mešajte dok se šećer ne rastopi, a onda i to ostavite na stranu.
- Zagrejte ulje na srednjoj temperaturi pa onda tu pržite mleveno meso. Posolite. Najbolje je da to radite u tiganju, a meso non- stop razdvajajte kako ne biste imali grudvice. Taj proces traje oko 5 minuta, a onda tu dodajte beli luk, đumbir, mladi luk i povremeno mešajte dok meso ne zamiriše kao da je gotovo i ne porumeni.
- Dodajte povrće i kašiku vode i sve krčkajte još 2-3 minuta.
- Hladnu testeninu raspodelite na činije, i svaku prelijte kašikom preliva od sirćeta. Zatim i mesom sa začinima. Tu dodajte i cele rotkvice ako volite.
- Poslužite sa čili uljem sa strane.
Tobiko testenina sa mladim lukom
Ako žudite za dinamičnim ukusom sušija i toplinom kremaste testenine, ovaj recept, koji smo preuzeli sa The New York Times-a je za vas.
SASTOJCI:
- špagete
- 150 gr krem sira
- komad belog čedara ili parmezana (rendan)
- 2 kašičice soja sosa
- 1 kašičica vasabi paste
- 1 supena kašika tobika
- nori alge isečene na tračice
- tanko sečeni mladi luk, za serviranje
PRIPREMA:
- Posoljenu vodu kuvajte do ključanja. U njoj spremite testeninu. Ocedite testeninu, vratite je u šerpu, ali ostavite dve šolje vode u kojoj se kuvala.
- U odvojenu posudu stavite krem sir, beli čedar, soja sos, vasabi, tobiko i 3/4 šolje vode u kojoj se pasta kuvala. Sve ostavite na ringli dok se sastojci sjedine, a sirevi istope. Sos s vremena na vreme razblažite ostatkom vode. Probajte i po ukusu sipajte so.
- Servirajte tako što pastu stavite na tanjir, a preko nje stavite sos.
Savet: Riblje ikre kao što su tobiko i masago ili od lososa, mnogo su pristupačnije od kavijara i lako se nalaze u frižiderima obližnjih marketa.
ljuti bolognese
A sad jedan klasik…
SASTOJCI:
- 400 gr mlevenog junećeg mesa
- veća glavica crnog luka
- 3-4 čena belog luka
- ljuta paprika
- ljuti paradajz sos
- čili
- so, biber
- špagete
PRIPREMA:
- Crni i beli luk pržite 5-6 minuta. Dodajte sitno seckanu svežu ljutu papriku i ostaviti tako još isto ovoliko vremena. Tu dodajte meso, a nakon 10 minuta i malo soli i bibera.
- Kada meso poprimi drugačiju boju, dodajte još malo začina, biber, so i čili.
- U odvojenoj posudi skuvajte testeninu.
- Onda sipajte paradajz sos i sve ostaviti da se krčka 15-ak minuta. Pazite na teksturu, u zavisnosti od toga koliko gusti sos volite. S vremena na vreme sosu dodajte nekoliko kašika vode u kojoj se pasta kuva.
- Kada je sve gotovo, spojite sos i testeninu i sačekajte još dva-tri minuta, da se sjedine, i onda servirajte sa rendanim parmezanom preko.