Uzimanje lekova sa sokovima, a pogotovo sa određenim vrstama, u priličnoj meri može da smanji njihovo dejstvo.

Ovo se pre svega odnosi na sokove od grejpfruta i pomorandže, ukoliko se istovremeno piju sa lekovima protiv alergija, kao i protiv povišenog pritiska, tvrde istraživači sa Univerziteta Vestern iz Ontarija.

Stručnjaci ističu da u ovakvoj situaciji dejstvo leka može da se prepolovi, a za to je odgovorna hemijska supstanca naringin, koje ima i u soku od jabuke.

Pretpostavlja se da upravo naringin blokira mehanizam ključan za prelaz molekula lekova iz tankog creva u krvotok.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.