
Samo jedan od nezgrapnih pokreta Stič je napravio kada je u dahu smazao dva parčeta torte – i ono koje je bilo servirano njemu, ali i ono koje je bilo za Lilo.
„Hej, zašto si pojeo oba parčeta“, viknula je Lilo.
Stič je složio tužan pogled, izvadio oba parčeta torte iz usta i sa sve višnjicama ih vratio na tanjir.
U susret filmu o ovo dvoje prijatelja koji izlazi u maju, za vas smo pripremili recept za čokoladnu tortu sa švajcarskim kremom iz crtanog filma „Lilo i Stič“.

Lilo i Stič tortaNathan Daniels / YouTube printscreen
ŠVAJCARSKI KREM OD PUTERA
Sastojci:
- 6 belanaca
- 400 grama kristal šećera
- 340 gr neslanog putera
- dve kašike vanila ekstrakta
- prstohvat soli
Priprema:
- Prebrišite ivice činije u kojoj ćete na pari kuvati vaš krem krpom ili papirom natopljenim limunovim sokom. Isto uradite i sa mutilicama miksera.
- Belanca pomešajte sa šećerom, promešajte, a onda sve to kuvajte na pari, konstantno mešajući. Ako imate čime da izmerite temperaturu, sos je gotov kada je njegova temperatura 70 stepeni. U drugom slučaju, možete da testirate vaš krem prstom, ne treba da osećate nikakve grudvice šećera, ali pazite jer je vrelo.
- Krem sipajte u činiju, mutite 15-ak minuta, sve dok ne dobijete gustu smesu.
- Ovom kremu dodajte neslani puter sobne temperature. Isecite ga na kockice i dodajte ih postepeno dok sve vreme mutite mikserom.
- Ubacite dve kašike vanila ekstrakta i prstohvat soli. Mutite još malo i fil je spreman.
KORA
Sastojci:
- 6 većih jaja
- 400 grama šećera u prahu
- 400 grama neslanog putera
- 325 grama brašna
- 75 grama organskog kakaa
Priprema:
- Zagrejte rernu na 180 stepeni. Pripremite kalup od 20 cm i obložite ga papirom za pečenje.
- Izmerite jaja, treba da budu teška oko 400 grama.
- U većoj činiji umutite šećer i puter dok ne postanu lagani.
- Dodajte jaja, jedno po jedno i mutite dok se sve postepeno sjedini.
- Prosejte kakao prah i brašno i dobro izmešajte dok sve grudvice ne nestanu.
- Sipajte smesu u pleh i pecite 40-45 minuta. Bacite pogled posle 40 minuta. Vaša kora je spremna kada na čačkalici kojom je probodete ne ostane ništa i kada kora odskoči kada je pritisnete.
- Ostavite koru da se ohladi u kalupu 10-ak minuta, a onda je prebacite na rešetku i ostavite da se potpuno ohladi.
- Nakon dva sata, kada se potpuno ohladila, isecite koru na dve jednake. Filujete ih tako što prvo jednu koru premažete filom, zatim stavite drugu, nju premažete i nansete fil svuda okolo torte.
- Operite i osušite trešnje i tamo gde ćete iseći svako parče stavite po jednu.